Parut jerawat kadangkala kelihatan hodoh pada wajah. Ia mengingatkan kita pada masa berlakunya jerawat dan jerawat teruk. Parut jerawat adalah satu perubahan dan lekuk tekstur kekal yang muncul pada kulit selepas munculnya keadaan jerawat yang serius.

Jadi apa sebenarnya jerawat yang menyebabkan parut jerawat? Jerawat merupakan satu keadaan kulit yang terjadi apabila bulu roma tersumbat dengan minyak dan sel-sel kulit mati.

Perkataan jerawat digunakan sebagai rujukan kepada liang pori yang tersumbat. Jerawat selalunya memberi kesan kepada golongan remaja, dan ia dapat menjejaskan keyakinan dan harga diri mereka. 

Syukurlah bahawa terdapat rawatan menghilangkan parut jerawat yang dapat menghilangkan parut jerawat dan mengelakkannya daripada berlaku. Anda sedang berhadapan dengan parut jerawat? Jika ya, jangan lepaskan peluang untuk membaca artikel ini. Teruskan membaca!

Rawatan Parut Jerawat

Terdapat beberapa cara untuk hilangkan parut jerawat dari penggunaan steroid sehinggalah rawatan laser dan krim/gelmenghilangkan parut jerawat.

1. Suntikan Steroid (kortison)

Suntikan steroid seperti Kortison boleh diambil apabila jerawat mula tumbuh pada muka anda. Steroid tersebut bukan sahaja akan mengurangkan keradangan dengan serta-merta malah ia juga dapat menjadikan parut tebal nampak lebih lembut dan rata.

Kortison direka khas untuk parut timbul seperti keloid. Ia membantu meratakan parut tersebut, tetapi ia tak memberikan banyak kesan terhadap pengembalian warna semulajadinya.

2. Gel Menghilangkan Parut Jerawat (Hiruscar)

Oleh kerana terdapat banyak gel, krim dan rawatan menghilangkan parut jerawat yang tersedia di pasaran, gel Hiruscar terutamanya sangat terkenal dalam kalangan remaja yang mengalami parut jerawat. Gel tidak berminyak dan berkeping ini pantas diserap ke dalam kulit anda seterusnya menawarkan pengalaman yang tidak berminyak kepada anda.

Gel ini diperbuat daripada enam bahan saintifik dan semulajadi yang juga berfungsi untuk mencerahkan, melicinkan, dan meratakan parut jerawat dengan selamat. Ia diformulasi khas untuk merawat kesemua tiga jenis parut jerawat iaitu parut hipertropik, parut keloid, dan parut atropik.

3. Pengisi Kulit

Pengisi kulit membantu meratakan lekuk dan permukaan yang hilang isi akibat daripada jerawat dan seterusnya memberikan permukaan kulit yang lebih licin. Parut jerawat berlubang seperti parut rolling dan parut  boxcar dapat dirawat dengan pengisian kulit.

Pengisi kulit terkenal yang digunakan oleh pakar kulit adalah asid hyaluronik. Ia membantu meratakan kulit dan menghilangkan parut jerawat.

4. Rawatan Laser

Kebanyakan pakar kulit biasanya memodelkan semula kolagen menggunakan laser tetapi ia tidak akan menghilangkan parut jerawat sepenuhnya dan hanya dapat menambahbaik keadaan kulit sehingga 30% dan lebih.

Rawatan laser sangat bagus digunakan untuk mengurangkan kemerahan akibat daripada tanda dan parut jerawat. Kebanyakan pakar kulit menggunakan laser ablatif karbon dioksida atau pecahan bagi merawat parut jerawat. Selain itu, anda juga mungkin perlukan antara tiga sehingga lima sesi rawatan laser tersebut.

5. Tebukan Kecil

Prosedur tebukan kecil sesuai untuk mereka yang memiliki parut icepick dimana tak luas seperti parut rolling atau boxcar.

Prosedur ini memerlukan anda untuk menebuk lubang yang lebih besar daripada parut sedia ada. Anda akan bertukar parut sedia ada dengan parut lain.

Walaupun prosedur ini berkesan dalam merawat masalah tekstur, tetapi ia tidak menghilangkan warna pudar di sekitar kulit tersebut.

Tebukan kecil tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai warna kulit gelap yang mudah terjadinya hyperpigmentasi.

6. Pengelupasan Bahan Kimia

Sesetengah pakar kulit mungkin membuat keputusan untuk menggunakan prosedur pengelupasan bahan kimia. Dalam prosedur ini, satu cecair bahan kimia akan disapu pada kulit, seterusnya menjadikannya mengelupas.

Setelah ia mengelupas, pertumbuhan kulit baru akan muncul selepas beberapa hari. Pengelupasan bahan kimia selalunya lebih murah kerana anda hanya perlukan satu sesi untuk merawat parut jerawat anda.

7. Suntikan Mikro

Prosedur ini juga dikenali sebagai terapi induksi kolagen. Suntikan mikro menggunakan penggelek jarum kecil atau alat berbentuk pen untuk membuat lubang-lubang kecil pada lapisan atas kulit anda.

Tujuannya adalah untuk merangsang pengeluaran kolagen dimana membantu menambahbaik garisan halus dan tekstur kulit. Untuk mendapatkan hasil terbaik, anda mungkin perlukan antara empat ke enam rawatan.

Parut jerawat tidak semestinya perlu menjadi satu perkara yang tidak dapat dielakkan apabila anda membesar. Sekiranya parut jerawat anda tidak dirawat, ia boleh kekal melebihi usia remaja anda.

Syukurlah, terdapat pelbagai produkrawatan parut jerawat dan penyelesaian berbeza tersedia untuk golongan remaja. Untuk megetahui tentang rawatan parut jerawat dengan lebih lanjut, hubungi kami.