Selain akil baligh, penyebab lain seperti kesan sampingan ubatan tertentu, tidak menjaga kebersihan kulit, makanan tertentu, dan stress yang terlalu banyak boleh menyebabkan atau memburukkan lagi keadaan jerawat.

Malangnya, tahap hormon bukanlah faktor yang boleh kita kawal. Oleh itu, kita harus menumpukan perhatian pada faktor-faktor yang berada di bawah kawalan kita dan membina suasana di dalam badan kita yang dapat mengurangkan atau menghalang jerawat daripada menjadi bertambah teruk.

Berikut adalah beberapa amalan yang anda perlu elakkan jika mengalami masalah kulit berjerawat

1. Mencuba kaedah rawatan jerawat yang baharu setiap minggu atau lebih

Melakukan seperti ini boleh merengsakan kulit anda dan mengakibatkan jerawat. Sebaliknya, berikan sedikit masa sehingga sesuatu produk menampakkan kesannya.

Produk boleh digunakan selama 6 hingga 8 minggu. Masa yang lama diperlukan untuk melihat perbezaannya. Sekiranya anda belum melihat perubahannya selepas tempoh tersebut, barulah anda mencuba produk lain.

Kebiasaannya mengambil masa 3 hingga 4 bulan sebelum jerawat anda hilang sepenuhnya.

2. Menyapu krim jerawat pada kawasan cela sahaja

Walaupun apa yang anda fikirkan nampak logik, strategi ini gagal menghalang kemunculan jerawat yang baharu.

Cara hilangkan parut jerawat menggunakan krim penyingkir jerawat / parut yang betul adalah dengan meratakan lapisan nipis secara seragam ke atas kulit yang berjerawat untuk menghilangkan cela baharu.

Sebagai contoh, sekiranya anda mempunyai jerawat di dahi, hidung, dan dagu, anda harus membuat rawatan jerawat secara menyeluruh ke semua kawasan di wajah anda.

3. Menggunakan kosmetik serta produk penjagaan kulit dan rambut yang menjadi penyebab jerawat

Banyak barangan penjagaan kulit dan rambut seperti produk kosmetik, mengandungi minyak atau bahan lain yang menyebabkan jerawat. Anda akan berlanjutan melihat cela jika terus menggunakannya.

Sebaliknya, gunakan alat solek, pelindung matahari, kulit, dan rambut “tanpa-komedogenik” atau yang “tidak menyumbat pori”.

Sebilangan orang tidak lagi mengalami masalalah jerawat apabila menggunakan produk seperti ini.

4. Berkongsi solekan, seperti berus dan alat solek lain

Berkongsi alat solek, walaupun anda menggunakan barang bukan komedogenik, boleh menyebabkan cela.

Walaupun jerawat tidak menular dengan sendirinya, bakteria, minyak, dan sel kulit mati yang disebabkan oleh jerawat dari kulit orang lain boleh melekat pada alat solek, berus, atau aplikator anda.

Apabila anda menggunakan alat solek yang sama, anda memindahkan bakteria, minyak, dan sel kulit mati ke kulit anda. Oleh itu, pastikan anda sahaja yang menggunakan gincu, berus dan aplikator anda.

5. Tidur tanpa membersihkan solekan terlebih dahulu

Tidur dengan solekan juga menjadi penyebab jerawat walaupun anda menggunakan solekan tanpa komedogenik.

Sebelum tidur, bersihkan solekan anda. Tiada pengecualian.Gunakan tuala pembersih solek jika anda terlalu letih untuk mencuci muka.

Pastikan tuala yang digunakan juga tidak komedogenik.

6. Mencuci wajah sepanjang hari

Mencuci wajah berkali-kali dalam sehari akan lebih merengsa kulit anda, dan mengakibatkan lebih banyak jerawat.

Sebaliknya, basuh wajah anda dua kali sehari, iaitu setelah anda bangun dari tidur dan sebelum anda tidur. Juga, apabila anda selesai melakukan aktiviti berpeluh, anda harus mencuci muka.

7. Mengeringkan kulit anda

Oleh kerana kulit berjerawat berminyak, ia membuatkan anda berasa seperti ingin menggunakan ubat astringen dan jerawat agar wajah terasa kering. Jangan lakukannya.

Kulit kering adalah kulit yang tidak sihat. Anda berisiko mendapat lebih banyak jerawat jika anda merengsa kulit anda. Sebaliknya, ikuti nasihat ketika menggunakan ubat jerawat.

Sapukan pelembap yang dirumuskan untuk kulit yang berjerawat jika kulit anda terasa kering. Setelah mencuci muka, sapukan pelembap dua kali sehari.

Astringen, alkohol gosok, dan apa sahaja yang boleh mengeringkan kulit juga harus dihindari.

8. Membersihkan wajah anda dengan menggosok

Memang anda akan rasa teruja untuk membuang jerawat dan menggaru kulit. Jangan lakukan seperti itu. Perbuatan menggaru atau menggosok boleh menyebabkan iritasi pada kulit, dan menyebabkan jerawat tumbuh lebih banyak.

Sebaliknya, usahakan agar mencuci muka dengan lembut. Lebih baik kalau anda gunakan pembersih lembut tanpa komedogenik. Urut lembut pembersih dengan menggunakan tangan anda mengikut gerakan bulat.

Dengan hanya menggunakan hujung jari, lap dengan lembut menggunakan air suam. Kemudian,  tekap kulit anda sehingga kering dengan menggunakan tuala bersih.

9. Mengelap peluh daripada kulit anda menggunakan tuala

Menggunakan tuala untuk mengelap peluh pada wajah boleh menyebabkan iritasi pada kulit anda dan menyebabkan jerawat.

Sebaliknya, selepas bersenam, ‘tekap’ peluh daripada kulit dengan lembut menggunakan tuala yang bersih.

10. Memecahkan atau memicit jerawat

Anda akan merangsang lagi apa yang ada di dalamnya (cth., Nanah, sel kulit mati, atau bakteria) lebih dalam ke kulit anda sewaktu anda memicit atau memecahkan jerawat.

Keradangan semakin bertambah kerana perbuatan ini. Ini akan menyebabkan jerawat menjadi lebih ketara, bergitu juga parut dan rasa tidak selesa.

Halang diri dari memicit atau memecahkan jerawat. Gunakan krim jerawat untuk merawat jerawat atau menghilangkan parut.

Sekiranya anda mempunyai jerawat yang serius atau menyakitkan, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk membantu anda membersihkannya.

Kesimpulannya

Ikuti langkah-langkah penjagaan kulit ini dengan menggunakan produk-produk penghilang jerawat terbaik, contohnya seperti Hiruscar Anti-Acne yang dapat membantu ramai orang menguruskan masalah jerawat dan parut.

Tiada siapa perlu bersedih atau risau apabila mempunyai masalah jerawat dan parut. Dengan petua dan cara hilangkan parut jerawat yang betul, anda dapat menyingkirkannya dan memiliki kulit yang cantik!