Dengan lambakan banyak mask atau topeng muka baharu di pasaran,  sukar untuk mengetahui jenis mana yang bermanfaat dan mana yang baik untuk jenis kulit anda.

Apabila memilih mask ataupun produk berkaitan kulit seperti krim anti jerawat dan cream hilangkan parut jerawat, ambil perhatian jenis kulit anda (berminyak, kering, alergi, atau kombinasi) serta umur anda.

Keperluan kulit yang lebih muda dan mudah berjerawat berbeza dari kulit yang lebih tua dan lebih rapuh. Keadaan dermatologi anda juga boleh mempengaruhi jenis produk yang  digunakan.

Sebagai contoh, Krim Anti-Jerawat Hiruscar dan Krim Jerawat Hiruscar adalah sangat disyorkan bagi yang mempunyai kulit berjerawat. Manakala untuk topeng muka terdapat beberapa kumpulan dan jenis.

Berikut adalah senarai pelbagai jenis topeng muka yang boleh didapati, serta ringkasannya.

Topeng muka dibahagikan kepada 7 jenis:

  • Topeng lembaran
  • Topeng tanah liat (atau lumpur)
  • Topeng Krim
  • Topeng Pengelupasan
  • Topeng Gel
  • Topeng Arang
  • Topeng Tidur

1. Topeng Lembaran

Topeng lembaran ataupun Sheet masks adalah produk kecantikan yang biasa di Korea Selatan, di mana ia telah pun lama digunakan. Kebanyakan topeng lembaran dibuat daripada kertas atau kapas yang dicampur dengan bahan yang bermanfaat.

Topeng lembaran dibuat dalam pelbagai formulasi agar sesuai dengan pelbagai jenis kulit, bergantung kepada bahan yang terkandung di dalamnya. Anda boleh membiarkan topeng di wajah anda untuk beberapa minit supaya kandungannya dapat diserap ke dalam kulit.

Topeng lembaran adalah jenis topeng muka yang paling fleksibel di pasaran. Anda juga boleh menujukan pada bahagian tertentu badan dan wajah dengan topeng lembaran.

Selain pada wajah, terdapat juga topeng lembaran untuk kegunaan mata, hidung, mulut, leher, rambut, dan kaki. Kebanyakan topeng muka jenis lain ini di buat untuk mengatasi masalah penjagaan kulit tertentu.

Selain sesuai untuk semua jenis kulit kerana formula yang terdapat di dalamnya, ia sangat bermanfaat untuk jenis kulit yang tahan apabila digunakan bersama serum.

2. Topeng Tanah Liat (atau Lumpur)

Topeng tanah liat adalah topeng yang menghidrat dan menyegarkan, sementara  menyahtoksin kulit, ia menghidrat secara semula jadi tanpa meninggalkan kesan minyak, menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk jenis kulit normal dan berminyak.

Topeng tanah liat telah lama digunakan. Tanah liat terdapat dalam pelbagai bentuk, tanah liat dalam bentuk bentonit dan kaolin adalah antara yang paling biasa digunakan.

Kedua-dua bentuk tanah liat mempunyai kegunaan yang meluas dalam perubatan. Topeng tanah liat cukup sesuai untuk kulit yang mempunyai masalah jerawat kerana ia mempunyai kemampuan yang terbukti dapat menyerap toksin dan mengeluarkannya dari kulit.

Namun, ia boleh menyebabkan pengeringan, jadi jika anda mempunyai kulit kering, lakukan penyelidikan anda sebelum menggunakannya.

3. Topeng Krim

Topeng krim sesuai untuk anda jika anda mempunyai kulit kering dan perlukan penghidratan. Untuk kulit yang matang, topeng krim ada banyak manfaatnya.

Sekiranya anda mempunyai kulit kombinasi, anda juga boleh menggunakannya sebagai rawatan pada tempat tertentu.

Topeng krim yang “kaya dengan minyak dan pelembap yang menembusi secara mendalam dan mengisi semula sel yang kering” dapat menyokong jenis kulit kering normal.

4. Topeng Pengelupasan

Topeng pengelupasan atau peel-off masks, termasuk topeng tanah liat, membantu mengatasi jerawat, menghilangkan parut jerawat, dan memperbaiki liang.

Apabila anda mengopeknya, anda akan mendapat pengelupasan yang lembut, jadi sangat sesuai untuk mereka yang memerlukannya. Menggunakan topeng pengelupasan untuk parut jerawat adalah sama seperti rawatan mini-facial.

Topeng pengelupasan yang berfungsi dengan baik menanggalkan lapisan sel kulit mati dan mengeluarkan serpihan permukaan nipis dari pori-pori, menjadikan kulit licin. Topeng pengelupasan tidak sampai ke liang dan dapat ‘menarik’ bintik hitam keluar bersama kotoran.

5. Topeng Gel

Topeng ini mempunyai sensasi menyejukkan, menenangkan dan sesuai untuk jenis kulit yang kering, atau sensitif.

Kesan menenangkan dan penyejukan topeng gel sangat sesuai untuk kulit kering atau sensitif yang memerlukan penghidratan sebelum mengencangkan dan menyahtoksin kulit.

Kolagen dan anti oksidan dimasukkan ke dalam topeng gel, membantu memulihkan kulit. Ia juga dapat memberikan penghidratan yang cukup.

6. Topeng Arang

Dalam kumpulan topeng arang, terdapat beberapa variasi. Terdapat topeng lembaran dengan arang, topeng krim dengan arang, topeng pengelupasan dengan arang, dan topeng lumpur dengan arang.

Kedua-dua topeng ini mengandungi arang aktif, yang membantu menyahtoksin kulit. Ia bagus untuk menghilangkan kulit kering dan parut jerawat.

Arang juga memiliki kemampuan istimewa untuk mengeluarkan kotoran dari pori-pori yang tersumbat dengan cara yang lembut.

7. Topeng Tidur

Topeng tidur adalah topeng penghidratan yang dipakai sepanjang malam untuk memberi khasiat tambahan pada wajah. Bahannya dapat berfungsi dengan lebih lama jika anda mengenakan topeng untuk tempoh yang lebih panjang.

Topeng tidur biasanya mempunyai rasa yang lembut, yang tidak akan menyebabkan sarung bantal anda berminyak. Gunakannya sebagai langkah terakhir dalam rutin malam anda, dan bergantung pada tahap kekeringan kulit anda, anda boleh melangkau krim malam sama sekali.

Ia digunakan untuk mendapatkan penghidratan tambahan ketika anda mengalami dehidrasi. Topeng tidur adalah pilihan terbaik untuk meningkatkan penghidratan yang mendalam ketika kulit anda terasa kusam dan kering pada musim sejuk atau jika anda tinggal di iklim kering sepanjang tahun.

Kesimpulannya

Jika anda memakai topeng muka untuk kali pertama, lakukan “patch test” ataupun pengujian terlebih dahulu sebelum memakainya pada wajah.

Ambil sedikit topeng dan sapukan ke sisi rahang anda menggunakan kapas. Tunggu sebentar untuk melihat jika anda mengalami sebarang tindak balas.

Kami berharap artikel ini membantu anda memilih mask yang betul. Terus kekal muda dan sihat!

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat blog kami atau menghubungi kami.