Salah satu jenis jerawat yang biasa dijumpai adalah bintik hitam. Jerawat hitam sering dialami oleh individu yang mempunyai kulit berminyak, namun ia tidak mustahil untuk dialami oleh sesiapa sahaja.

Pori-pori tersumbat sebenarnya disebabkan oleh campuran sel kulit mati dan lebihan minyak (sebum) yang dihasilkan oleh kelenjar sebum anda. Tidak seperti jerawat putih, yang mempunyai pori-pori tertutup, jerawat hitam memiliki permukaan terbuka dan menjadi hitam akibat kesan pengoksidaan.

Keinginan untuk memicit atau memaksa jerawat hitam keluar memang sukar dikawal, tetapi tindakan seperti ini boleh mengakibatkan parut dan kerosakan kulit yang lain. Jadi, apakah cara terbaik untuk mengatasi jerawat hitam? Teruskan membaca untuk mengetahuinya!

Bagaimana untuk mengatasi jerawat hitam?

1. Gunakan asid salisilik untuk membersih

Cari rawatan ubat over-the-counter (OTC) yang mengandungi asid salisilik dan bukannya benzoil peroksida.

Oleh kerana ia mampu memecahkan bendasing yang menyekat liang pori (sel kulit mati dan minyak berlebihan), asid salisilik telah disyorkan sebagai bahan untuk hilangkan jerawat hitam dan jerawat putih:

Anda boleh menghilangkan bendasing seperti ini dan lain-lain kotoran (seperti habuk, minyak, solekan) menggunakan pembersih harian yang mengandungi asid salisilik. Walaupun anda perlu mencuci muka dua kali sehari, gunakan pembersih asid salisilik sekali sehari sahaja.

2. Gunakan AHA dan BHA untuk menanggalkan dengan lembut

Sebelum ini anda mungkin pernah mendengar bahawa pengelupasan mempunyai kesan berbahaya pada jerawat. Terutama jerawat yang mengalami keradangan kerana ia boleh menyebabkan kemerahan dan kerengsaan yang lebih teruk.

Sebagai alternatif, pengelupasan secara berkala dapat membantu membuang sel kulit mati yang berlebihan yang menyekat liang dan menyebabkan bintik hitam. Jerawat hitam dapat dikeluarkan dengan berhati-hati sepanjang prosedur tlersebut

Daripada mencari scrub yang kasar, carilah scrub yang mengandungi Alpha-hydroxy acids (AHA) dan Beta-hydroxy acids (BHA). AHA yang selalu dijumpai adalah asid glikolat, manakala BHA yang popular adalah asid salisilik.

3. Dapatkan berus kulit

Berus kulit boleh memberikan kesan pengelupasan setanding AHA dan BHA dengan membuang sel kulit mati.

Dengan kata lain, memberus kulit hendaklah dilakukan sekali-sekala dengan cucian pembersih ringan, dan anda harus mengelakkannya jika anda mempunyai kulit yang sensitif.

Terdapat pelbagai jenis berus kulit yang boleh digunakan bersama pembersih harian anda, semuanya bergantung kepada keperluan dan bajet anda.

4. Gunakan retinoid topikal

Retinoid dapat membersih liang pori, yang membantu mengatasi masalah jerawat berulang. Ubat OTC lain mungkin lebih berkesan berbanding prosedur ini kerana ia mampu menembusi folikel dengan lebih baik. Sekiranya anda mempunyai kulit kering, jangan gunakan pengelupasan yang kasar seperti retinoid.

5. Gunakan topeng tanah liat

Topeng tanah liat membantu membersihkan liang pori dengan menarik minyak dan kotoran keluar dari kulit. Topeng tanah liat sering disyorkan untuk kulit yang berminyak. Sulfur juga ada digunakan dalam topeng tanah liat tertentu. Sulfur adalah komponen lain yang membantu memecah sel kulit mati penyebab jerawat hitam.

Anda boleh memakai sebarang jenis topeng seminggu sekali sebagai tambahan kepada rawatan pengelupasan yang anda buat sekali atau dua kali seminggu, tanpa mengira jenis yang anda pilih.

6. Sapukan topeng arang

Topeng arang, seperti topeng tanah liat, menarik minyak dan kotoran lain jauh ke dalam kulit. Kelebihan ini dipercayai diperkuat dengan kemampuan komponen arang.

7. Cuba kulit kimia

Kulit kimia telah lama digunakan untuk mengatasi masalah anti-penuaan, termasuk bintik-bintik usia dan kedutan halus. AHA atau BHA sering digunakan pada kulit, dan ia berfungsi dengan cara mengelupas kulit.

Setelah menjalani prosedur, kulit akan kelihatan lebih halus dan lebih segar. Kulit kimia berpotensi menghilangkan sel kulit mati dan mengurangkan liang yang membesar, namun ia tidak dianggap sebagai terapi utama jerawat hitam.

Sekiranya anda juga mencari kesan anti-penuaan, teknik rawatan ini mungkin sangat bermanfaat.

Secara Kesimpulan

Pastikan anda menggunakan produk solek dan wajah yang non-comedogenic, bersama dengan pembersih, topeng, pengelupasan, dan petua hilangkan parut jerawat hitam terbaik untuk mendapatkan hasil memuaskan.

Istilah “non-comedogenic” merujuk kepada produk yang tidak akan menghasilkan bebintik hitam atau liang tersumbat. Anda seharusnya membaca label dengan teliti kerana tidak semua item bersifat non-comedogenic. Akhir sekali, jangan memicit atau memaksa jerawat hitam keluar kerana tindakan ini boleh menyebabkan parut dan kerosakan kulit yang lain. Krim hilangkan parut jerawat seperti Hiruscar Post Acne Cream, dapat membantu mengurangkan parut jerawat yang mengambil masa lama untuk sembuh, walaupun bergitu anda tidak digalakkan memicit atau mengeluarkan bebintik hitam secara paksaan. Untuk maklumat lanjut, hubungi kami.