Tiada siapa yang dapat memahami tekanan parut atau jerawat lebih baik daripada seorang yang mengalami jerawat biasa atau lebih. Terdapat banyak maklumat dan rawatan untuk menghilangkan parut jerawat tetapi bagaimana anda memilih yang terbaik?

Masih adakah yang betul-betul dapat membantu? Anda bernasib baik kerana jawapan adalah “ya”. Berikut adalah beberapa panduan serta produk rawatan parut jerawat yang akan tunjukkan anda cara untuk dapatkan kulit bersih dan jelas.

Walaupun anda masih ragu-ragu untuk memilih dan percaya krim untuk menghilangkan parut jerawat yang betul-betul akan membantu anda menikmati kulit bebas jerawat, kesemua yang anda baca di bawah akan membantu anda.

Produk terbaik untuk menikmati kulit yang jelas:

1. Penampalan Kulit atau Jerawat

Jika anda mempunyai banyak parut jeragat atau tanda parut serius lain, anda akan tahu bahawa penampalan kulit direka khas untuk menolak kulit yang tenggelam atau penampalan parut (bahan kosmetik yang digunakan untuk ratakan kulit) adalah sangat membantu. Ia juga berguna untuk mereka yang memiliki lapisan parut yang teruk.

2. Rawatan Laser

Anda boleh mengurangkan parut dengan lebih ketara melalui rawatan laser. Ia digunakan sebagai asas sebelum anda menggunakan krim menghilangkan parut jerawat atau pilihan lain apabila anda mempunyai parut serius.

3. Pengelupasan

Anda juga boleh ratakan parut melalui penggunaan produk pengelupasan. Oleh kerana ianya menanggalkan kulit mati, produk sebegini juga dapat membantu mengurangkan kemerahan dan kehitaman parut dan adalah matlamat utama kebanyakan produk rawatan parut dalam pasaran.

4. Krim Meratakan Kulit

Anda akan mendapat tahu bahawa penggunaan krim ringan tertentu setiap hari dapat meratakan tona kulit dan mengurangkan kemerahan, menggabungkan sekali parut dan kulit untuk mendapatkan penampilan yang lebih baik.

5. Pencuci Asas Berbuih

Muka yang bersih akan membantu meningkatkan keberkesanan produk menghilangkan parut jerawat, jadi penggunaan pencuci asas berbuih akan memastikan liang pori terbuka dan bersedia untuk menyerap bahan-bahan produk tersebut.

6. Pelindung Matahari untuk Wajah

Parut jerawat boleh menjadi kemerahan atau kehitaman dengan masa, jadi anda perlu lindungi kulit anda dengan memilih pelindung matahari untuk wajah bersama perlindungan sinaran UV yang akan mengekalkan liang pori anda bersih dan jernih.

7. Produk Kaya dengan Vitamin

Periksa kandungan produk dan cuba gunakan krim menghilangkan parut jerawat yang mempunyai kandungan vitamin C dan A yang tinggi. Ia akan membantu sekatakan kulit dan tona kulit , sekaligus mengurangkan penampilan parut.

8. Krim Pudar

Terdapat banyak produk rawatan parut jerawat yang memberi tumpuan kepada warna dan bentuk parut supaya ia sekata dengan kulit anda, terutamanya jika digabungkan dengan kosmetik lain.

9. Produk Asid Azelaik

Bahan kuat ini dimasukkan dalam kebanyakan krim dan serum dan dapat membantu menghalang pengeluaran melanin apabila berhadapan dengan parut hitam atau kemerahan.

10. Pembersih Muka

Sama seperti pencuci berbuih, pembersih muka ini dapat membantu menguruskan kadar PH dalam kulit dan memastikan kulit anda sedia guna produk pengurangan parut dan alat kosmetik bagi membantu mengurangkan parut daripada kelihatan.

Secara realitinya, produk penjagaan kulit terbaik untuk parut jerawat adalah produk yang memberi tumpuan kepada jenis parut anda secara khusus.

Terdapat pelbagai produk yang dikeluarkan untuk anda memiliki kulit yang bersih dan bebas daripada jerawat tanpa perlu berbelanja lebih untuk rawatan laser atau mengambil apa-apa suntikan.

Rawatan sebegini merupakan satu kaedah berkesan jika anda mempunyai bekas parut yang teruk tetapi ianya juga disyorkan untuk menggabungkan atau mendahului rawatan tersebut dengan produk berkualiti.

Anda mempunyai soalan lain berkaitan parut jerawat? Jika ya, sila hubungi kami pada bila-bila masa anda mahu.