Apabila anda mengalami masalah jerawat, anda mahu ianya hilang secepat mungkin. Walau bagaimanapun, kesan jerawat biasanya meninggalkan tanda gelap pada kulit anda yang apabila ia hilang, boleh menjadi sangat menjengkelkan.

Menghilangkan parut hitam bekas jerawat pada kulit seharusnya anda mulakan dengan memahami punca bagaimana keadaan ini berlaku.

Bagaimana Parut Hitam Bekas Jerawat Terjadi?

Secara teknikalnya pertumbuhan jerawat merupakan keradangan pada kulit anda. Ketika kulit anda mulai sembuh dan sel-sel kulit baru terbentuk, sel-sel (yang mengandungi melanin) yang bertanggungjawab untuk memulihkan kelembutan kulit anda boleh dihasilkan secara berlebihan, lalu mengakibatkan parut gelap pada kulit anda.

Melanin adalah pigmen yang memberikan warna pada kulit, sel-sel tertentu boleh mempunyai lebih banyak melanin daripada yang lain yang menghasilkan tompok kulit gelap. Ini dikenali sebagai hiperpigmentasi pasca-radang. Orang yang mempunyai warna kulit gelap secara semula jadi mudah terkesan kepada hiperpigmentasi pasca-radang.

Bagaimana Untuk Menghilangkan Jeragat Hitam dengan Cepat?

Parut hitam bekas jerawat cenderung menjadi sedikit cerah setelah sekian lama dan akhirnya pudar sepenuhnya. Ia boleh mengambil masa selama tiga bulan hingga  dua tahun untuk hilang sepenuhnya.

Namun, itu tidak bermakna anda harus menunggu lama sehingga bintik-bintik gelap anda pudar. Terdapat beberapa produk rawatan parut jerawat, termasuk rawatan di rumah dan rawatan dermatologi yang anda boleh gunakan untuk menyingkirkannya dengan cepat.

Bahan Alami di Rumah

Terdapat beberapa bahan alami di rumah yang dapat menghilangkan parut gelap jerawat. Walau bagaimanapun, bahan alami ini hanya mempunyai bukti anecdotal yang tidak disokong oleh fakta.

Namun, tidak membahayakan dan tiada salahnya untuk mencuba beberapa bahan alami rumah ini.

1. Vitamin C

Jus lemon mengandungi vitamin C, yang dipercayai dapat mencerahkan dan mengimbangi warna kulit. Vitamin C telah terbukti menjadi agen depigmentasi yang berkesan untuk mengurangkan pembentukan melanin.

2. Lidah Buaya (Aloe Vera)

Terdapat banyak bukti di internet mengenai orang yang menggunakan Lidah Buaya untuk membersihkan bintik-bintik gelap kesan jerawat. Lidah Buaya telah terbukti menjadi agen penyembuhan yang berkesan apabila digunakan pada kulit anda.

3. Ekstrak Biji Anggur

Ekstrak anggur adalah antara produk semula jadi yang dapat berfungsi dengan baik untuk membantu mengurangkan bintik-bintik gelap.

Walaupun belum ada kajian khusus untuk tujuan ini, kajian lain menunjukkan bahawa enam bulan biji anggur yang diambil secara oral bermanfaat bagi orang yang mengalami melasma, iaitu keadaan yang serupa dengan hiperpigmentasi pasca-inflamasi.

4. Perlindungan Matahari

Rawatan bintik-bintik gelap harus dimulakan dengan rutin pelindung matahari yang ketat.

Menggunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30, tanpa mengira keadaan cuaca, dapat mencegah daripada berlakunya lebih banyak kerosakan kulit.

5. Produk Rawatan Penghilang Parut Jerawat

Ini adalah salah satu kaedah paling mudah untuk merawat parut hitam bekas jerawat. Dengan penggunaan harian, krim penghilang parut jerawat seperti Hiruscar Post Acne Gel dapat merawat pelbagai jenis parut, seperti parut hipertrofik, parut keloid dan parut atropik.

Kelebihan lain menggunakan krim penghilang parut jerawat adalah fungsinya sebagai krim pencegah jerawat. Ia membantu mencegah jerawat dan memberikan penghalang pelindung di permukaan kulit dan topeng pada hari anda tidak memakai solekan.

Penawar di Pejabat

1. Chemical Peeling

Prosedur ini melibatkan penggunaan larutan kuat asid topikal yang berbeza pada wajah anda. Pengelupasan dibuang bersama lapisan kulit. Prosedur pengelupasan kimia dilakukan untuk membuang sel kulit yang rosak dan menampakkan kulit yang kelihatan lebih muda.

2. Microdermabrasion

Microdermabrasion adalah seperti rawatan pengelupasan kulit yang bertujuan untuk menghilangkan ketidaksempurnaan dan menjadikan kulit anda kelihatan halus dan mempunyai tona yang sekata. Prosedur ini digunakan untuk menangani tompok-tompok hitam jerawat. Ini adalah prosedur berisiko rendah dan invasif minimum.

3. Laser Resurfacing

Prosedur ini menggunakan laser yang berbeza untuk menghilangkan kulit mati dari badan anda sambil menggalakkan pertumbuhan sel baru di lapisan kulit yang lebih dalam. Rawatan laser kulit muka adalah cara untuk memecahkan tisu parut dan membetulkan parut hitam bekas jerawat.

4. Terapi Cahaya LED

Terapi Cahaya LED atau Led light therapy terbukti berguna untuk banyak masalah kulit, dari masalah kehilangan kolagen hingga masalah jerawat. Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa LED merah, khususnya, diyakini berkesan untuk mengurangkan keradangan dan mendorong pembaikan sel, membantu kulit pulih dari jerawat dan jeragat hitam dengan berkesan.

Ringkasannya

Secara umum, hiperpigmentasi atau parut hitam bekas jerawat tidak berbahaya dan bukanlah tanda kepada masalah perubatan yang teruk. Dalam kes-kes kecil, parut gelap akan memudar dengan sendirinya melalui rutin perlindungan matahari yang baik.

Walau bagaimanapun, kebanyakannya memerlukan penggunaan ubat dan produk rawatan parut jerawat (krim penghilang parut jerawat). Kunjungin laman web kami untuk lebih mengenali produk kami.