Menguruskan kulit yang berminyak dan senang berjerawat boleh menjadi sedikit mencabar sekiranya anda tidak tahu apa yang harus dilakukan. Rutin dan produk penjagaan kulit yang betul akan membantu mengatasi masalah pori tersumbat dan penghasilan minyak sebum berlebihan, seterusnya menjadikan kulit anda kelihatan cantik.

Langkah pertama untuk mengurangkan penghasilan minyak sebum berlebihan pada kulit anda adalah dengan memahami proses yang berlaku. Hanya dengan ini sahaja anda dapat mengamalkan rutin dan produk penjagaan kulit yang ideal untuk mula mendapatkan hasil yang mengagumkan.

Kulit yang berjerawat dan berminyak boleh terjadi disebabkan penyakit yang diwarisi. Namun, ia juga boleh bertambah teruk apabila menggunakan produk penjagaan kulit yang salah. Oleh itu, anda perlu memahami punca masalah dan mengatasinya dengan menggunakan penyelesaian yang sesuai.

Sekiranya masalah kulit berminyak dan berjerawat bukan berpunca daripada genetik, ini adalah antara rutin yang mungkin anda lakukan secara salah:

● Anda mungkin menggunakan produk penjagaan kulit yang tidak bersesuaian dengan kulit anda. Ini mungkin terlalu emolien atau mungkin mengandungi bahan yang merosakkan kulit. Produk seperti ini boleh menyebabkan kulit menjadi lebih berminyak, dan mungkin menambah lebih banyak jerawat.

● Anda mungkin menggunakan produk anti jerawat yang tidak mengandungi asid salisilik (BHA) atau benzoil peroksida. Kedua-dua bahan ini penting untuk mengawal pertumbuhan jerawat.

● Anda mungkin menggunakan produk yang mengandungi sejumlah wangian semula jadi atau sintetik, termasuk parfum minyak wangi.

● Anda mungkin tidak menggunakan pelindung matahari setiap hari. Kerosakan yang disebabkan oleh UV cahaya matahari menyebabkan gangguan pada permukaan kulit secara kekal, menyebabkan pengeluaran minyak berlebihan dan juga pertumbuhan jerawat.

Jadi, bagaimana untuk mengatasi masalah kulit berminyak, dan juga yang senang berjerawat?

1. Pembersih

Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk menguruskan kulit berminyak dan mencegah jerawat adalah dengan membersihkan wajah anda pada waktu pagi dan malam. Pastikan anda menggunakan pembersih yang lembut kerana sabun yang kasar boleh mencetuskan kulit untuk menghasilkan lebih banyak minyak sebum daripada yang diperlukan.

Juga, elakkan skrub. Kain lap atau skrub boleh mendorong penghasilan minyak sebum yang lebih banyak. Sekiranya pencuci muka yang biasa tidak dapat mengurangkan minyak, gunakan produk yang mengandungi asid seperti benzoil peroksida, asid salisilik, asid glikolik, atau asid beta-hidroksi.

2. Kertas Blot

Kertas blot kosmetik adalah pilihan yang sesuai untuk menghapuskan minyak kerana ia tidak akan mengeringkan kulit anda. Ia juga senang dan mudah untuk digunakan. Sapukan kertas blot ke kawasan senang berminyak di kulit anda seperti dahi, hidung, dan dagu.

Apabila anda mengaplikasikannya, jangan gosok kertas blot pada kulit anda. Cara ini mungkin akan memberi lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Cukup sekadar tekan di kawasan berminyak beberapa ketika, untuk menyerap minyak – selama kira-kira 15 hingga 20 saat. Anda boleh memilih kertas blot yang mempunyai bedak untuk mengurangkan lebih kesan berkilat.

3. Pelembap

Sebilangan besar orang yang mempunyai kulit berminyak cenderung untuk menghindari dari menggunakan pelembap kerana mereka takut ia akan menjadikan kulit mereka lebih berkilat. Tetapi, mengelakkan pelembap sepenuhnya bukanlah satu idea yang bagus kerana kulit berminyak juga memerlukan pelembap agar kelihatan cantik.

Untuk mengelakkan kesan berkilat dan berminyak dari pelembap, pilih pelembap yang bebas minyak. Dan ubah jumlah penggunaan bergantung pada kawasan yang cenderung kering atau berminyak.

4. Pelindung Matahari bebas minyak

Pelindung matahari biasa boleh menjadi punca masalah kepada sesetengah orang yang mempunyai kulit berminyak kerana lapisannya boleh menjadi tebal dan boleh menyumbat liang pori. Walaupun begitu, melindungi kulit anda dari sinaran ultraviolet sangat penting.

Pilih gel pelindung matahari untuk melindungi kulit anda dari sinar UV berbahaya dan bukannya dalam bentuk krim dan losyen. Kini terdapat pelbagai produk yang bebas minyak sesuai untuk kulit berminyak. Beberapa produk terbaru termasuk bedak muka. Ia menawarkan perlindungan yang cukup untuk mengatasi kerosakan akibat sinar UV matahari.

5. Masker Muka dan Tanah Liat

Apabila anda menggunakan Masker muka dan tanah liat pada kulit, ia dapat membantu mengurangkan minyak dan membersihkan pori-pori. Walau bagaimanapun, terdapat juga kebimbangan terhadap risiko pengeringan yang berlebihan. Oleh itu, disarankan untuk menggunakan masker muka dan tanah liat di kawasan muka yang bermasalah dan menggunakannya sekali-sekala sahaja. Anda boleh mengehadkan penggunaan muka dan tanah liat ketika anda mempunyai acara besar seperti majlis perkahwinan, makan malam hari jadi, atau persembahan.

Kesimpulan

Akhir sekali, memilih pembersih lembut, pelembap, pelindung matahari, kertas blot, produk penjagaan kulit dengan fungsi anti-jerawat, dan toner dengan rumusan bermanfaat untuk kulit dapat membantu anda mendapatkan kulit yang terbaik tanpa perlu risau tentang masalah kulit berminyak, jerawat dan juga masalah parut jerawat.

Bagi mereka yang mempunyai masalah parut jerawat, produk rawatan parut jerawat seperti Hiruscar Post Acne Gel dapat membantu memperbaiki penampilan muka yang mempunyai parut jerawat, bitnik hitam dan penghasilan parut kekal yang baru.