Melabur dalam produk penjagaan kulit berkualiti tinggi dengan bahan kimia anti-penuaan boleh memberikan perbezaan besar dalam penampilan kulit anda. Walau bagaimanapun, jika anda menyimpan produk penjagaan kulit anda dengan cara yang salah, kualiti kandungannya akan segera hilang dan menjadikannya tidak berguna. Selain itu, jika anda mempunyai kulit yang mudah berjerawat, menggunakan produk yang rosak boleh menyebabkan penyakit.

Semua produk penjagaan kulit secara amnya juga, dilengkapi dengan arahan mengenai tatacara penyimpanan yang betul untuk mencapai hasil yang terbaik. Contohnya, cream hilangkan parut jerawat seperti gel Hiruscar yang hanya boleh disimpan berdasarkan arahan pada pakej produk.

Sekiranya anda mempunyai acne-prone – kulit mudah berjerawat, berikut adalah beberapa perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan untuk menyimpan produk penjagaan kulit anda.

Boleh Buat: Simpan Produk di dalam Peti Sejuk

Terdapat beberapa kelebihan menyimpan kosmetik anda di dalam peti sejuk. Sebagai permulaan, menjaga produk penjagaan kulit anda dalam persekitaran yang lebih sejuk menghalang kandungannya daripada tersejat sepenuhnya – fikirkan krim dan produk berasaskan air.

BB creams, concealer, dan lipstik semuanya mudah teroksida, yang mungkin berlaku apabila produk terdedah kepada panas yang berlebihan untuk jangka masa yang panjang. Bergitu juga Produk vitamin C anda, ia akan tahan lebih lama apabila disejukkan.

Produk penjagaan kulit organik tidak bertahan lama seperti produk penjagaan kulit sintetik kerana tidak mempunyai bahan pengawet. Dengan menyimpan produk semula jadi di dalam peti sejuk, anda dapat mencegah perkembangan bakteria, yang boleh menyebabkan atau memburukkan lagi keadaan jerawat.

Boleh Buat: Jadikan Masker Lebih Tahan

Sejukkan topeng anda selama 3-5 hari supaya ia dalam bentuk, bau, dan rasa yang terbaik. Seterusnya, pastikan anda menyimpan batch yang baharu untuk kulit yang lebih cantik dan bercahaya!

Jangan Buat: Sejukkan Minyak

Perhatikan suhu produk kosmetik berasaskan minyak jika anda menyimpannya di dalam peti sejuk. Penjagaan kulit dan kosmetik jenis minyak (terutamanya minyak kelapa) memerlukan beberapa minit tambahan untuk ruang penghabaan hingga suhu yang sesuai untuk pemakaian pada kulit anda. Tiada siapa yang suka apabila semburan atau sapuan menjadi bertompok-tompok dan tidak sekata.

Jangan Buat: Mengalih Produk Terlalu Kerap

Anda tidak perlu terlalu kerap mengeluarkan dan memasukkan barang ke dalam peti sejuk. Sekiranya anda sentiasa mengubah suhu produk kosmetik atau produk penjagaan kulit anda, formulanya akan rosak, dan produk akan mencapai tarikh luput lebih awal. Kerana anda mungkin tidak menyedari bila produk tersebut rosak, penggunaannya pada kulit anda boleh mengakibatkan jerawat.

Jangan Buat: Letak Berhampiran Haba

Ramai yang beranggapan bahawa menyimpan produk penjagaan kulit mereka di bilik mandi atau berhampiran shower adalah sangat sesuai, tetapi ini adalah antara lokasi terburuk penyimpanan. Wap hangat dari pancuran dapat memecah kandungan komponen aktif penting dengan cepat, apatah lagi persekitaran berwap yang sangat sesuai untuk perkembangan kulat. Contohnya, krim rawatan parut jerawat Hiruscar adalah salah satu produk yang mesti dijauhkan dari panas. Produk boleh hilang keberkesanannya jika terkena panas yang berpanjangan.

Sekiranya boleh, elakkan menyimpan produk anda di bilik mandi. Sekiranya anda menyimpannya di bilik mandi, cari kabinet atau lokasi penyimpanan pintu tertutup lain untuk mengurangkan jumlah wap yang terdedah kepadanya. Lebih baik lagi, jauhkan barang tersebut dari bilik mandi untuk memastikan ia tetap sejuk dan kering untuk kesan terbaik semasa anda menggunakannya.

Jangan Buat: Simpan di dalam Suhu Sejuk Beku

Keadaan sejuk yang melampau boleh memudaratkan produk anda sama seperti pemanasan. Apabila sebahagiannya dibekukan dan kemudian dicairkan, cecair pengimulsi seperti losyen, krim, dan perapi menjadi sangat tidak stabil. Alihkan dari tepi tingkap jika anda tinggal di kawasan sejuk pada musim sejuk, dan simpan produk selebihnya di garaj atau ruang bawah tanah.

Kesimpulan

Setelah anda menjumpai produk anti-penuaan terbaik untuk kulit anda, pastikan anda menyimpan dan menjaganya dengan betul untuk memastikan ia tahan lama dan anda mendapat kesan yang terbaik.

Jangan biarkan produk anda rosak kerana tidak disimpan dengan betul. Pastikan ia diletak di tempat yang sejuk dan gelap untuk mendapatkan kesan yang diharapkan dari formulasi produk penjagaan kulit anda yang berkualiti tinggi. Pastikan ia tidak terdedah kepada sinar matahari dan wap panas secara langsung.Sekiranya anda mencari krim hilangkan parut jerawat terbaik di Malaysia, Hiruscar merupakan penyelesaian yang tepat untuk anda. Walau bagaimanapun, pastikan anda mematuhi arahan penyimpanan untuk mencapai hasil yang terbaik. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami.